Google sitemaps

måndag 11 oktober 2010

Första delen av SEO guiden - Meta taggen
Andra delen av SEO guiden - Länklistor

I den tredje delen av sökmotoroptimeringsguiden går jag igenom Sitemaps, på svenska Sidkartor eller Webbplatskartor.

En sitemap är en karta över alla dina inlägg på din blogg som gör indexeringen hos sökmotorer mycket snabbare. Det händer ibland att sökmotorerna missar att indexera vissa sidor och inlägg men med en sidkarta minimerar man den risken.

Här visar jag hur man enkellt lägger till en sitemap på sin blogg för den som använder Blogger:

Logga in på ditt Googlekonto och gå till vyn över dina produkter (menyn där du ser gmail, adsense, blogger, picasa etc) och lägg till Verktyg för webbansvariga.

När det är gjort måste du lägga till din egen blogg eller hämsida. Klicka på Lägg till en webbplats


Skriv sedan in adressen till förstasidan på din blogg, alltså inte direkt till något specifikt inlägg.
Klicka på fortsätt.

I nästa steg måste du verifiera att det verkligen är du som äger bloggen. Det finns fyra olika metoder att göra detta på.
Eftersom jag gick igenom begreppet META-taggar i den första delen av SEO guiden använder vi oss av META-taggen för att verifiera dig som ägare till din blogg.

Kopiera in taggen som visas (webbmastertools visar även ett exempel på detta när du kommit så här långt) mellan <HEAD></HEAD> taggarna på din huvudsida under fliken Design -> Redigera HTML.

Klicka sedan på Bekräfta.

Sådär, nu har du lagt till din blogg i Googles Verktyg för webbansvariga. Dags att skapa en sitemap!

Klicka på din webbplats i huvudmenyn för Verktyg för webbansvariga så kommer du direkt in i instrumentpanelen. Där har du fem stycken underrubriker.
På underrubriken webbplatskartor finns en länk som heter Mer >>. Klicka på den.

Du är nu inne på konfigurationssidan för webbplatskartor. Klicka på knappen Skicka in en webbplatskarta. Du får då upp en liten ruta med adressen till din blogg och ett skrivfält till höger där du ska ange sökvägen till din sidplatskarta.

Kopiera och klistra in den här raden i fältet:

atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=50000

atom.xml filen ingår i alla Bloggerkonton och är en webbplatsfeed som alla som bloggar genom Blogger har tillgång till. Den håller reda på hur många inlägg du har skrivit och -results=50000 raden innebär att den visar de senaste 50.000 inläggen du skrivit. Det fina är att den uppdateras automatiskt varje gång du skriver ett nytt inlägg så att du aldrig behöver redigera eller uppdatera webbplatskartan manuellt.

En enklare förklaring:
Varje gång du skrivit ett nytt inlägg och trycker på knappen Publicera inlägg så uppdateras din webbplatskarta automatiskt och du kan vara säker på att Google indexerar ditt inlägg i sin sökmotor inom en snar framtid.

Vidare till del fyra av SEO guiden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Kontakt

Har du några frågor eller tips du vill dela med dig av? Vill du göra ett länkbyte med TD.se eller om du vill kontakta mig utan att kommentera något av mina inlägg nås jag på tipsdatabasen@gmail.se

Om tipsdatabasen

Tipsdatabasen skapades för att nå ut med enkla tips som är lätta att implementera inom alla möjliga områden.